Geschiedenis


Geschiedenis

 

De club is in 1995 opgericht door Nico de Jongh. Zijn doelstelling was de integratie van Spaanstalige immigranten in de Nederlandse samenleving te bevorderen.
In 1996 verscheen het clubblad met de titel “El Dukdalf”, met een oplage van 350 stuks. De voornaamste redacteur was Nicolaas van Wouw. Het blad verscheen ieder kwartaal en werd gevuld met artikelen, geschreven door de leden zelf. Bovendien stonden er allerlei aankondigingen in.
Toen al vonden de bijeenkomsten (tertulias), net als vandaag aan de dag, plaats in Het Klokhuis, Weberstraat 2 te Amersfoort.

Behalve dat er tertulias werden gehouden, werd er ook Spaanse les gegeven waaraan normaal zo’n 10 personen deelnamen. Ze betaalden een klein bedrag aan hun lerares Myriam Keetelaar, die toen ook voorzitter (Presidente) van onze club is geworden.

In deze tijd waren de feesten van de club altijd een groot succes. Wellicht door de verscheidenheid in leeftijd van de feestvierders en door de inzet van leden als o.a. Carmen Rodriguez, Alex Veen, Roland van Eck, Jezús Ruiz, Thom Snels en Joost van Spronsen. Als voorbeeld kunnen we de verkleedpartij in Den Kleinen Hap noemen, met behulp van anderen, georganiseerd door Roland en waaraan zeker 50 personen deelnamen. Er werden trofeeën uitgereikt voor de drie meest creatieve vermommingen.

Ik heb nog een krant waarin een foto staat met Ronald, Angela en Ahoe, vrolijk in hun outfit en met hun trofeeën.

In december 1997 telde de club 73 leden.

Gloria Garcia.

 

Het Centro Hispano Americano van Amersfoort en de Unión:

Vanaf november 1997 is het CHA lid van de Unión de Asociaciones Ibéricas y Iberoamericanas del Benelux. De Unión coördineert de verschillende Spaanse clubs in de Benelux en heeft als doel de Spaanse taal en de Spaanse en Latijns-Amerikaanse cultuur, in al haar verschijningen, uit te dragen.

De Unión onderhoudt intensieve contacten met de Spaanse en Latijs-Amerikaanse ambassades en de clubs, op hun beurt, organiseren één keer per jaar een Spaanse Dag (Jornada Hispánica). Deze dag is gewijd aan de culturele wereld in Spanje en Latijns-Amerika., waarbij nauw samengewerkt wordt met het Cervantes Instituut in Utrecht. Het Instituto Cervantes is het officiële Spaanse orgaan gericht op de promotie van de Spaanse cultuur.

Thom Snels

 

Het Centro Hispano Americano te Amersfoort en TVE (Informatie uit de Dukdalf van maart 1998):

Na vele jaren actie, is TVE (Televisión Española), vanaf eind februari, te zien op de kabel in Amersfoort, Soest en Bunschoten. Gedurende vijf jaar zijn we bezig geweest met de REMU om de programma’s van TVE op de kabel te krijgen. Eerst door Gerrie Schilstra, Nico de Jongh en Raymond Witten en in de laatste jaren door ondergetekende. We hebben ontelbare malen naar de REMU gebeld en ook een petitie overhandigd met meer dan 300 handtekeningen.

Eindelijk hebben we ons doel bereikt.

Het programma van TVE vindt u op pagina 406 van de TVE-teletekst

Thom Snels.